Autori 7. Monte Librića

 

SNJEŽANA AKRAP-SUŠAC

SNJEŽANA AKRAP-SUŠAC

Biografija

Snježana Akrap-Sušac rođena je 1962. g. u Kotoru. Studirala je na Odsjeku za jugoslavenske književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Od 1987. g. živi u Puli. Profesorica je hrvatskoga jezika u Strukovnoj školi Pula. Piše priče i pjesme za djecu i odrasle te „putositnice“. Koautorica je knjige za djecu Mala zb(i)rka priča.

ZDENKO BAŠIĆ

ZDENKO BAŠIĆ

Biografija

Zdenko Bašić rođen je 1980. godine u Zagrebu, gdje je i diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti. Bavi se animiranim filmom i ilustracijom. Osvojio je brojne nagrade među kojima su  Kiklop, Ovca u kutiji, nagrada Gigor Vitez, nagrada na Prvom hrvatskom bienalu ilustracije, Porin za glazbeni spot za Gibonnijevu pjesmu Žeđam, prestižno međunarodno priznanje časne liste IBBY-ja u selekciji nabolje suvremene produkcije knjiga i ilustratora zemalja članica IBBY-ja. Rad Zdenka Bašića kao ilustratora i kao redatelja, koji je za svoj rad osvojio brojne domaće i inozemne nagrade, predstavlja visokokvalitetan i unikatan umjetnički proizvod koji na originalan način predstavlja hrvatsku kulturnu baštinu ispunjavajući svjetske standarde kvalitete.

ALJOSCHA BLAU

ALJOSCHA BLAU

Biografija

Aljoscha Blau rođen je 1972. godine u St. Petersburgu gdje je studirao crtanje i slikanje, a studij ilustracije i grafike završio je u Hamburgu na Hamburg University of Applied Sciences (HAW). Od 1997. godine kao slobodni umjetnik ilustrira mnogobrojne značajne knjige za djecu i odrasle. Izlagao je u Parizu, New Yorku, Hamburgu i Bologni. Predaje na umjetničkim Akademija u Danskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Za svoj rad nagrađivan je s preko dvadeset značajnih nagrada diljem svijeta. Živi u Berlinu.

Više o autoru: http://aljoschablau.com/

MARA CERRI

MARA CERRI

Biografija

Mara Cerri nasce a Pesaro nel 1978. Si diploma all’Istituto Statale d’Arte – Scuola del Libro – di Urbino, nella sezione Cinema d’animazione, e frequenta successivamente il Biennio di Perfezionamento in Cinema d’animazione. Nel 2003 inizia a lavorare come illustratrice di libri per ragazzi, collaborando con diverse case editrici italiane (Orecchio Acerbo, Fabbri, El, Emme ,Carthusia, Fatatrac) ed estere (Grimm Press, Milan). Espone presso le Biennali Internazionali di illustrazioni di Bologna, Bratislava e Lisbona. Pubblica i suoi disegni su riviste e quotidiani, tra cui Il Manifesto, Internazionale, Carta. Nel 2008 riceve il Premio “Lo Straniero” , dall’omonima rivista di arte-cultura-società diretta da Goffredo Fofi con la quale ha un rapporto continuativo. Collabora con l’agenzia americana Riley illustration, realizzando illustrazioni per riviste e pubblicità. Sempre nel 2008 inizia a lavorare a "via Curiel 8", la storia per un albo illustrato di cui è autrice totale ( illustrazione e testi) e  che sarà pubblicato dalla casa editrice orecchio acerbo nel febbraio 2009.

Nel frattempo realizza un progetto filmico dallo stesso soggetto, che vince il Premio della Giuria e il Premio Arte France nella "Film Project Competition" del prestigioso Festival d'Animazione di Annecy ( Francia). Dal settembre 2009 al settembre 2011   con Magda Guidi, autrice di cinema d'animazione,alla realizzazione del film. Più di 4000 disegni dipinti a mano. Nel dicembre 2011 il film "via Curiel 8" vince la sezione corti Italia del Torino Film Festival. Nel 2013 esce “Il nuotatore”, albo illustrato da Mara Cerri e scritto da Paolo Cognetti.

LIDIJA DUJIĆ

LIDIJA DUJIĆ

Biografija

Lidija Dujić rođena je 1965. godine. Urednica, književnica i sveučilišna profesorica. Autorica beletrističkih knjiga Plagva (2007.), Suhozid (2010.), Agavine kćeri (2012.) i Bajka iz plićaka (2013.) te književne studije Ženskom stranom hrvatske književnosti (2011.). Radila je i kao suautorica na više udžbenika i priručnika. Nagrađivana kao pjesnikinja i urednica.

ANA ĐOKIĆ

ANA ĐOKIĆ

Biografija

Ana Đokić, književnica i dramska spisateljica. Živi u Zagrebu gdje se profesionalno bavi pisanjem. Aktivno se bavi i popularizacijom književnosti među širokom publikom, te je u tu svrhu 2004. godine pokrenula Festival PAZI, KNJIGA! i nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI. Voditeljica je književne udruge KNJIGA U CENTRU. Dosad je napisala i objavila preko trideset knjiga za djecu i odrasle, te više desetaka dramskih tekstova koji se emitiraju na Hrvatskom radiju i igraju u kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Suradnica je Hrvatske televizije za koju je osmislila i napisala dvije obrazovne TV serije za djecu. Dobitnica je brojnih književnih nagrada i priznanja te međunarodnih pohvala među kojima je pohvala White Ravens za najbolju hrvatsku slikovnicu 2008. Trči, Giza! Trči! i pohvala Syrano (Francuska) 2003. za kazališni tekst  Kadjika, la reinette chanteuse.

Više na: www.knjiga-u-centru.hr

FEODORA GUBAŠ ŠTIFANIĆ

FEODORA GUBAŠ ŠTIFANIĆ

Biografija

Feodora Gubaš Štifanić rođena je 1966. u Puli. Završila je Školu za primijenjene umjetnosti i dizajn. Radi kao grafička dizajnerica u agenciji Medit. Unazad petnaestak godina piše kratke priče za djecu… uglavnom svoju. Mala zb(i)rka priča prva je knjiga u kojoj su objavljene njene četiri priče i jedna pjesma. U istoj je knjizi i autorica ilustracija.

MAGDA GUIDI

MAGDA GUIDI

Biografija

Nata a Pesaro nel1979.

Diploma e Biennio di perfezionamento all’Istituto Statale d’Arte di Urbino,sezione Cinema d’Animazione.

Autrice di Film d’Animazione e Illustratrice .

Filmografia, collaborazioni e spot: “Sì,però…” (2000), “Nuova identità” (2003), “Ecco,è ora” (2004), “Via Curiel 8” (2011); “Il nano più alto del mondo” (2005), “L’ultima volta che vidi mio padre”(2009/2010), “ANAGRAMMA” (2013); Sigla per NodoDoc (2011), “Tonda’s wonderland” (2012), Video istituzionale per la Fondazione Hospice Seràgnoli (2013)

Premi: Premio della giuria a Videozoom di Tornaco, Gran Premio ai “Castelli Animati”di Roma, Vincitore del Torino Film Festival-sezione corti

IVANA GULJAŠEVIĆ

IVANA GULJAŠEVIĆ

Biografija

Ivana Guljašević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se ilustracijom, filmom, pisanjem i stripom. Autorica je 26 kratka animirana filma za djecu i jednog za odrasle. Filmovi su joj više puta nagrađivani i prikazivani na festivalima u Hrvatskoj i širom svijeta. Osim filmom, aktivno se bavi ilustracijom knjiga, slikovnica, udžbenika i časopisa te je autorica stripa Luka u časopisu Radost. Napisala je i ilustrirala četiri autorske slikovnice: Čarapojedac, Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom, Malo kraljevstvo i Čovječuljak Snovuljak, koje su dobile nekoliko nagrada i pohvala. Slikovnica Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom i zbirka priča Zoo novosti uprizorene su u kazalištima, a Čarapojedac u Kutku poezije na Hrvatskom radiju drugog program. Ilustrirala je i pedesetak knjiga i slikovnica.

ŽELJKO IVANJEK

ŽELJKO IVANJEK

Biografija

Željko Ivanjek rođen je 1954. g. u Zagrebu. Školovao se u Zagrebu i SAD-u. Studirao je indologiju i komparativnu književnost. Pjesme, eseje, književne kritike i prijevode s engleskoga objavljivao je u raznim časopisima. Radio je i raznovrsne radijske emisije, te napisao i režirao osamdesetak televizijskih dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova. Autor je i kazališne drame Legenda o Josipi. Objavio je sljedeće knjige: U sjeni južnog medvjeda, Antologija američke kratke priče, Peto razdoblje (u časopisu Quorum, 1987.), Epicikli u azilu, Kraj povijesti, Knjiga pingvina, Mali rječnik romantizma, 350.332 udarca, Pohvala zaboravu i Vunderkindova smrt i druge podvojene pjesme. Radi kao novinar u kulturnoj rubrici Jutarnjeg lista.

DRAŽEN JERABEK

DRAŽEN JERABEK

Biografija

Rođen je 1966. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti – smjer slikarstvo, a diplomirao na ALU u Zagrebu. Radi u Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku. Od 1998. godine bavi se ilustracijom za djecu te objavljuje ilustracije u dječjim časopisima Smib, Modra lasta, Radost, Prvi izbor te za biblioteku Stribor. Autor je nekoliko udžbenika i plakata. Njegova slikovnica Gorski du  nagrađena je godišnjom nagradom Grigor Vitez kao najljepša slikovnica za 2006. godinu.
Na Interliberu 2004. godine dodijeljena mu je Velika nagrada za najbolju ilustraciju.
Za slikovnicu Gospodin Otto i stari naslonjači autorice Dubravke Pađen Farkaš, 2011. g. dobiva nagradu Lice knjige i Ovca u kutiji.

VIBOR JUHAS

VIBOR JUHAS

Biografija

Bavi se ilustracijom, animacijom, glazbom i filmom. Završio  je Školu primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. U Zagrebu na otvorenom učilištu završio je grafički i web dizajn. Autor je nekolicine glazbenih spotova i filmova. Sudjelovao je u kreiranju i izvođenju par glazbenih albuma te je koautor i ilustrator dječje knjige Strahosmijeh.

KĘSTUTIS KASPARAVIČIUS

KĘSTUTIS KASPARAVIČIUS

Biografija

Kęstutis Kasparavičius rođen je 2. lipnja 1954. godine u mjestu Vladislava (Litva). Svjetski je poznat pisac, grafičar i ilustrator. 1982. godine završio studij dizajna na Litvanskom institutu za umjetnost. Od tada stalno sudjeluje na izložbama, na kojima je redovito nagrađivan. Dobitnik je više prestižnih međunarodnih nagrada. Ilustrirao je šezdesetak knjiga drugih autora, a sam je napisao i ilustrirao 8 knjiga za djecu. Njegova osnovna ilustracijska tehnika su olovka i akvarel. Od 2004. godine Kęstutis Kasparavičius surađuje s izdavačkom kućom „Nieko rimto“ („Ništa ozbiljno“). Njegove Budalaste priče izabrane su za najbolju dječju knjigu 2005. godine. Godine 2007. i 2009. litavski odjel IBBY predložio je Kęstutisa Kasparavičiusa za najznačajniju međunarodnu nagradu na području dječje literature, koju često nazivaju „malim Nobelom“ – nagradu Hans Christian Andersen.

Više o autoru i njegovom radu na: http://www.kestutiskasparavicius.com/

DUBRAVKA KOLANOVIĆ

DUBRAVKA KOLANOVIĆ

Biografija

Dubravka Kolanović rođena je 1973. godine u Zagrebu. Studirala je na Savannah College of Art and Design u SAD-u i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirala  slikarstvo u klasi profesora Vasilija Jordana. Nakon završenog studija Dubravka provodi tri mjeseca kao gost umjetnik i dobitnik stipendije Arts Link na američkom Columbus College of Art and Design. Do sada je ilustrirala preko stotinjak slikovnica, knjiga i udžbenika. Autorica je i tekstova za nekolicinu svojih slikovnica, koje su izdale izdavačke kuće iz Velike Britanije, Francuske, Japana, Švicarske i SAD-a. Autorica je više od pedeset UNICEF-ovih čestitki i dva plakata za UNICEF Francuske i Danske. Dubravkine slikovnice nekoliko puta su čitane i predstavljene na popularnom prgramu Story Time BBC-a za djecu Cbeebies. Nagrađena je s više priznatih međunarodnih nagrada. Stalni je suradnik dječjih časopisa Radost i Smib.

HRVOJE KOVAČEVIĆ

HRVOJE KOVAČEVIĆ

Biografija

Hrvoje Kovačević rođen je 1966. u Požegi. U Zagrebu je diplomirao arhitekturu. Još od srednjoškolskih dana amaterski se bavi pisanjem, stripom i animiranim filmom. Radovi mu izlaze u književnom časopisu Plima, priče za djecu objavljuje u Modroj lasti, a 1996. objavljuje Tajnu Ribljeg Oka, prvi roman koji je uvršten u školsku lektiru, uz još četiri druge knjige, te prvi u nizu od dvanaest knjiga koje u naslovu imaju riječ tajna. Od 2002. bavi se pisanjem profesionalno. Do sada je objavio dvadeset i sedam knjiga, od kojih je većina namijenjena djeci. Piše drame i scenarije te surađuje s radijem i televizijom. Živi u Stubičkim Toplicama.

MLADEN KUŠEC

MLADEN KUŠEC

Biografija

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. U svom je radu jednako prisutan na Hrvatskoj televiziji i na Hrvatskom radiju kao i u književnosti, posebice onoj za djecu. Do danas je osmislio i ostvario brojne emisije koje su stekle veliku popularnost: Tonkica Palonkica frrr, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Plavi kaputić, Sedmi vjetar… te napisao brojna djela za djecu. Njegova radio emisija Bijela vrana emitira se već gotovo četrdeset godina. Za roman Mama, tata i ja dobio je Književnu nagradu Mato Lovrak. Za radio emisiju Donatela dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero. Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1963. i Društva hrvatskih književnika od 1968.

ROBERTO MALINI

ROBERTO MALINI

Biografija

Roberto Malini è nato a Milano nel 1959. Scrittore, poeta e saggista, ha pubblicato oltre trenta libri, ottenendo importanti riconoscimenti letterari. Ha scritto testi per il cinema e la tv, fra cui la sceneggiatura del lungometraggio in animazione 3D "L'uovo", diretto da Dario Picciau, che ha vinto premi nei festival cinematografici di tutto il mondo. Ha tradotto Saffo, Emily Dickinson e i poeti della Shoah. Ha diretto (con Dario Picciau) i film-documento "In viaggio con Anne Frank" e "La canzone di Rebecca". Il suo lavoro di scrittore - che pone sempre in primo piano la letteratura per ragazzi - si coniuga spesso con la sua attività di difensore dei diritti umani, sostenuta da UNICEF, Consiglio d'Europa e altri organismi internazionali deputati alla tutela delle minoranze. Scrive per alcuni dei principali quotidiani in Italia e all'estero.

Nella foto, una performance di poesia, patrocinata dal Consiglio d'Europa, al Festival Internazionale di Poesia di Genova 2012

 

ANĐA MARIĆ

ANĐA MARIĆ

Biografija

Anđa Marić rođena je 1976. godine u Zagrebu. Glazbenica, umjetnica i kolumnistica, a i jedna od prvih hrvatskih blogera. Pisala je kolumne za razne časopise i internet portale. U svojoj obitelji poznata je pod nadimkom Slovojed, zbog velike ljubavi prema čitanju. Afra je njezin prvi roman za djecu koji govori o samopouzdanju, a napisala ga je u želji da svom sinu i ostalim malim čitačima prenese prave poruke i iskustva za koja misli da su bitna za djecu.

VANJA MARKOVIĆ

VANJA MARKOVIĆ

Biografija

Vanja Marković rođena je 1973. godine u Puli. Diplomirala je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao pedagog u Školi za odgoj i obrazovanje – Pula te vodi brojne radionice, projekte i edukacije za učenike s teškoćama u razvoju. Istražuje i objavljuje u brojnim publikacijama različite mogućnosti uporabe asistivnih tehnologija i potpomognute komunikacije te jezika lakog za čitanje. Uspješno piše i priče za djecu, 2012. godine u koautorstvu s Viborom Juhasom izdala je slikovnicu Strahosmijeh.

DUBRAVKA MILJKOVIĆ

DUBRAVKA MILJKOVIĆ

Biografija

Prof. dr. sc. Dubravka Miljković rođena je u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala psihologiju i pedagogiju, magistrirala psihologiju s temom iz područja čitanja te doktorirala pedagogiju s temom iz područja opće obrazovanosti. Dodatno se educirala u SAD-u i Austriji u području menadžmenta i upravljanja ljudskim potencijalima. Napisala je 30 knjiga (većinom u suautorstvu s Majdom Rijavec), 70-ak znanstvenih i stručnih radova te više od 300 stručno-popularnih članaka za mnoge novine i časopise. Za dosad objavljene knjige Hrvatsko psihološko društvo dodijelilo joj je 1997. godine Nagradu Ramiro Bujas.  Ministarstvo znanosti RH dodijelilo joj je 2000. godine Godišnju državnu nagradu Republike Hrvatske za popularizaciju znanosti. Godine 2009. primila je i Nagradu Zoran Bujas za psihologijsku knjigu godine.

ANGELA NANETTI

ANGELA NANETTI

Biografija

E' nata a Budrio, in provincia di Bologna, e nella città delle due torri ha frequentato le scuole superiori e l'università, laureandosi in storia medievale.
Trasferitasi a Pescara, è stata docente nelle scuole medie e superiori dove si è impegnata, oltre che nell'insegnamento, in numerose attività di sperimentazione e ricerche didattiche.
Negli anni '80 ha collaborato con l'Istituto dell'Enciclopedia Italiana, lavorando ad un progetto multimediale per i figli degli italiani all'estero, e ha curato per l'editrice Mursia l'antologia di testi letterari per la scuola media "Messaggi in bottiglia".
Negli stessi anni ha esordito come scrittrice per ragazzi con "Le memorie di Adalberto", un breve romanzo di formazione fortemente innovativo nella scrittura e nei contenuti, col quale ha iniziato quella collaborazione con l'editore di Trieste El-Einaudi Ragazzi -Emme Edizioni che dura ancora oggi. Il libro, che ha ricevuto importanti riconoscimenti ed è stato tradotto in alcuni Paesi europei, fu salutato come "un segnale preciso e inequivocabile di rinnovamento" della letteratura per ragazzi in Italia. Ad esso sono seguiti racconti e romanzi rivolti a lettori bambini e adolescenti, nei quali viene confermata la qualità della sua scrittura e parimenti la capacità di indagare la psicologia maschile e femminile di età differenti.
Nel 1995 ha lasciato la scuola per dedicarsi esclusivamente all'attività letteraria: da questo momento sono usciti i romanzi che, evidenziando la sua piena maturità espressiva e narrativa, le hanno dato una notorietà non solo nazionale. Tra essi, in particolare, "Mio nonno era un ciliegio", che ha avuto ventitre edizioni straniere, è stato nella rosa dei finalisti del "Deutsche Jugenliteratur 2002", è stato selezionato per il "Prix Chronos" in Francia e ha ricevuto il 1° premio "Migliore libro tradotto" Slovacchia 2008.

DIJANA NAZOR

DIJANA NAZOR

Biografija

Dijana Nazor rođena je 1971., slikarica, likovna pedagoginja i konzevator-restaurator. Godine 1995. diplomirala je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. Predavanjima i izložbama dječjih likovnih radova sudjeluje na svjetskim i europskim InSEA-e kongresima u Portugalu, Mađarskoj, Finskoj, Cipru i Japanu. Koautorica je dva uspješna međunarodna projekta sa sveučilištima u Japanu i Australiji. Suautorica je više udžbenika i dva priručnika. Ilustrirala je čitanku Krila riječi (2006.) te slikovnice Tin u zemlji kilikiki (2003.) i Bajka iz Plićaka (2013.). Za umjetnički i likovno-pedagoški rad dobila je više nagrada. Doktorantica je poslijediplomskog doktorskog studija slikarstva na ALU u Zagrebu. Od 2004. radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu na Odjelu za štafelajno slikarstvo.

DUBRAVKA PAĐEN-FARKAŠ

DUBRAVKA PAĐEN-FARKAŠ

Biografija

Pedagoginja i diplomirana knjižničarka, radi u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Priča i piše priče za djecu, koje mogu čitati i odrasli. Za svoju prvu slikovnicu Mala zvijezda osmislila je i ilustracije. Surađuje s umjetnikom Draženom Jerabekom. 2011. godine na Međunarodnom festivalu knjige Interliber, zajedno s Draženom Jerabekom, dobiva nagradu Ovca u kutiji za knjigu Gospodin Otto i stari naslonjač u kategoriji najbolje slikovnice u Hrvatskoj.

DARIO PICCIAU

DARIO PICCIAU

Biografija

Dario Picciau è nato a Milano nel 1975. Regista, artista e membro dell’Accademia d’Arte digitale di New York, fin dai primi anni ‘90 si è distinto nel campo dell'innovazione, ricevendo riconoscimenti nei diversi settori in cui ha operato e collaborando con case di produzione cinematografiche e aziende di spessore internazionale. Ha realizzato opere letterarie illustrate, applicazioni digitali e film per il pubblico dei bambini e dei ragazzi. Accanto al suo lavoro artistico, è difensore dei i diritti umani riconosciuto dall’Unione europea e dalle Nazioni Unite, co-presidente dell'organizzazione internazionale EveryOne Group.

ZORAN PONGRAŠIĆ

ZORAN PONGRAŠIĆ

Biografija

Zoran Pongrašić, književnik i dramski pisac, rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Prvu samostalnu knjigu (zbirka priča „Razgovori s bratom“) objavljuje 1991. godine, a od tada mu je objavljeno preko dvadeset knjiga proze. Piše pjesme, priče, romane, radiodrame, kazališne tekstove, filmske i strip scenarije, a bavi se i ilustracijom. Podjednako piše za djecu i odrasle, a kao dječji pisac uvršten je u školsku lektiru, čitanke i udžbenike (romani „Mama je kriva za sve“ i „Gumi-gumi ili djevojčica koja je preskočila nebesa“).

Član je Hrvatskog društva pisaca i jedan od utemeljitelja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Jedan je i od osnivača Umjetničke organizacija AUTORSKA KUĆA, te književne udruge KNJIGA U CENTRU. Preveden je na engleski, francuski i portugalski jezik, te prilagođen na srpski.

SINIŠA REBERSKI

SINIŠA REBERSKI

Biografija

Siniša Reberski rođen je 1962. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek grafike, u klasi prof. Ante Kuduza. Pohađao je i Visoku školu za primijenjenu umjetnost u Beču (Hochschule für Angewandte Kunst, Wien). Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti i na Studiju dizajna u Zagrebu. Intenzivno se bavi kaligrafijom i rukopisnim pismom. Izradio je osam računalnih fontova i četiri trodimenzionalna seta pisma. Uz primijenjenu umjetnost bavi se i slikarstvom i grafikom. Radove je izlagao u zemlji i inozemstvu na šest samostalnih izložaba i tridesetak skupnih. Objavljuje radove u stručnim časopisima (Grafika, Metodika, Vidi), suradnik je školskog i dokumentarnog programa HRT-a i autor preko trideset priloga za emisiju “Navrh jezika”. Od 2006. studira kaligrafiju na poslijediplomskom studiju Akademije za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Član je Matice hrvatske i ULUPUH-a.

MAJDA RIJAVEC

MAJDA RIJAVEC

Biografija

Majda Rijavec rođena je u Konjicu 1955. godine. Diplomirala je, završila poslijediplomski studij i doktorirala na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1981. godine sudjeluje u radu na znanstvenim projektima Ministarstva znanosti i tehnologije. 1997. godine dobila je nagradu Ramiro Bujas za izuzetna dostignuća u afirmaciji i popularizaciji psihologijske znanosti (Hrvatsko psihološko društvo), a 2000. godine godišnju državnu nagradu za znanost - za popularizaciju i promidžbu znanosti u području društvenih znanosti, posebice iz polja psihologije.

Već desetak godina bavi se edukacijom iz područja psihologije managementa. Održala je mnogobrojna predavanja, radionice i seminare u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

ALENKA SOTTLER

ALENKA SOTTLER

Biografija

Alenka Sottler rođena je 1958. u Ljubljani. Svoje prvo, neslužbeno, obrazovanje u crtanju i kiparstvu stekla je u očevom ateljeu, koji je bio kipar i učenik čuvenog hrvatskog kipara Augustinčića. Studirala je slikarstvo na likovnoj Akademiji u Ljubljani. Radi kao samostalni ilustrator za neke od najboljih slovenskih i stranih nakladnika i časopisa. Važan dio njezinog stvaralaštva posvećen je klasičnim bajkama, ali i onim modernim (bajke Oscara Wildea). Autorica je originalne grafike/rezbarije za zbirku poezije Malcolma de Chazala. Članica je njujorškog Društva ilustratora i višestruko je nagrađivana umjetnica. Živi i radi u Ljubljani.

MANUEL ŠUMBERAC

MANUEL ŠUMBERAC

Biografija

Manuel Šumberac rođen je 1988. u Puli. Magistrirao je na ALU u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije. Dosada je realizirao četiri autorska animirana filma Escargot (2010), Vesla / The Oars (zajdeno sa Zdenkom Bašićem, 2011.), U sjeni / In the shadow (2011.) i Mehaničko srce (2013.) te 3 animirana glazbena videa Žeđam, Tolerancu i Vesla za hrvatskog glazbenika Gibonnija. Bio je glavni animator na nagrađivanom animiranom filmu Guliver Zdenka Bašića i na filmu Industrija Livija Rajha. Osvojio je glazbenu nagradu Porin za najbolji video spot (Žeđam) i za najbolje likovno oblikovanje albuma Svijet Glamura (Hladno pivo). Za animirani glazbeni video broj Your Irresistible Smile osvaja Golden Bra Award za najbolju animaciju. Ilustrira i niz slikovnica, Pinokija, Snjeguljicu, Snježnu kraljicu, Night before Christmas, zbirku priča i pjesama E.A.Poa, Steampunk Poe i Frankensteina te brojne naslovnice za knjige domaćih i stranih izdavača.

ANA TORIĆ

ANA TORIĆ

Biografija

Ana Torić rođena je 1979. u Zagrebu. Diplomirala je novinarstvo na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Novinarsko iskustvo stekla je radeći na HRT-u te u nakladničkoj kući Kapitol iz Zagreba, a od 2008. godine radi kao voditeljica marketinga i odnosa s javnošću u Muzeju grada Zagreba. Prve literarne radove piše u osnovnoj školi i od tada je pisanje u njezinom životu ostalo konstantom. Omiljena forma su joj priče u stihu u kojima je jak element fabulativnosti, a česti likovi životinje. 2010. godine izdala je prvu priču u stihu Slavujeva pjesma, nakon čega je uslijedila zbirka Zaljubljeni medo i druge pjesme, a 2013. i priča Kaputić za zagrljaje.

MANUELA VLADIĆ-MAŠTRUKO

MANUELA VLADIĆ-MAŠTRUKO

Biografija

Manuela Vladić-Maštruko rođena je 1962. Godine u Zadru. Školovala se u Zagrebu gdje je 1985. godine diplomirala slikarstvo na ALU, u klasi profesora Ferdinanda Kulmera.

Priredila je 29 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz profesionalni umjetnički rad bavi se praktičnim i istraživačkim radom u području dječjeg likovnog stvaralaštva. Voditeljica je autorskog Likovnog studija za djecu i mlade Mela u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu. Napisala je i ilustrirala 10 autorskih slikovnica (Pužić slikar, Brojko, Bajka o čistoj šumi, Piko u svemiru, Duga, Pauk Oto, Pustolovina pauka Ota, Pravi prijatelj, San o moru...) te ilustrirala brojne slikovnice hrvatskih i stranih književnika za djecu. Za svoj umjetnički rad primila je više nagrada i priznanja.