Svjetlan Junaković, autor plakata

21.02.2014

Ilustraciju za plakat ovogodišnjeg 7. Monte Librića realizirao je Svjetlan Junaković, višestruko nagrađivani hrvatski slikar, kipar i ilustrator.

Svojevrsni patchwork postupak, crtačko umijeće i kolorit Junakovićev su sugestivni izraz, promišljanje i odgovor na ovogodišnju temu Festivala Točka, točka, točkica…, a koja upućuje upravo na likovnost iz najranijeg djetinjstva, snažnu povezanost teksta i slike i ilustraciju kao zasebni umjetnički izričaj. Uz kombinirane likovne postupke i tehnike Junakovićeva ilustracija ne sputava i ne ograničava maštu pa se u komunikaciji daje kao neograničeni horizont nekih uvijek novih i sasvim osobnih svjetova, što upravo svaku ilustraciju i  čini uspješnom i čemu bi tebao svaki illustrator i teži.

Svjetlan Junaković rođen je u Zagrebu 23. siječnja 1961. Diplomirao je kiparstvo 1985. na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Svojim radovima prisutan je na značajnim izložbama diljem svijetu.
Samostalno je izlagao u Mexicu, Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji… Nagrađivan je u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Autor je lutaka i scenografija za tri predstave u Sloveniji i animiranog filma. Predaje ilustraciju na internacionalnoj ljetnoj školi u Sarmedeu (Treviso, Italija), a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pročelnik je i predavač na grafičkom odsjeku.

U našoj galeriji zavirite u autorov atelje i pogledajte kako je nastao plakat.

Više o autoru i njegovom radu možete pronaći na:

http://www.svjetlanjunakovic.com/

 

Plakat ovogodišnjeg Monte Librića