Tema: Ilustracija

23.01.2014

7. Monte Librić

Festival dječje knjige od 24. do 30. travnja 2014. Circolo, PULA

Tema:

Točka, točka, točkica…

Ilustracija

 

Osluškujući aktualne umjetničke izazove koji se tiču knjige u cjelini, još od svog osnutka, Festival dječje knjige Monte Librić, bavi se kompleksnošću intermedijalnog pristupa kod prezentiranja knjige za djecu. Dramski i filmski pristup zastupljen je stalno, a Monte Librić 2014. pod temom Točka, točka, točkica... programski je i tematski usmjeren ilustraciji, koja kao suvremeni i samostalni umjetnički izričaj nalazi mjesta u realizaciji knjige za djecu i doprinosi njezinoj popularizaciji.

Umjetnost vizualnog pripovijedanja neizostavni je dio pripovjedačke baštine kroz povijest. Razvoj i značaj ilustracije prati razvoj čovjeka i njegovih dostignuća u tehnološkom smislu, naročito od otkrića tiskarskog stroja kada se ilustracija unosi i u svjetovna književna djela, a njezin utjecaj na čitača promatra i u psihološkom značenju. Ilustriranje je stoga izuzetno vrijedan i izuzetno težak posao, jer s jedne strane mora udovoljiti tekstu, ali bez isključivosti individualnog. Dobar ilustrator ne ograničava i ne sputava maštu, on je potiče i omogućuje svakom čitaču da stvori vlastiti estetski i misaoni sud o pročitanom, a s razvojem tehnika, oprema i grafičkih efekata u današnje vrijeme ilustracija (p)ostaje umjetničko djelo samo za sebe.

Značaj ilustracije kao dodatni vizualni poticaj tekstu naročito se ističe u slikovnici kao posebnoj vrsti knjige s kojom se djeca najprije i susreću. Ovogodišnji Monte Librić tematskog naslova Točka, točka, točkica... upućuje upravo na likovnost iz najranijeg djetinjstva, prvu spoznaju o mogućnosti stvaranja jednostavnih oblika koji se pretvaraju u stvarne likove. Mnogi prvi crteži nastali su spajanjem točkica, što ukazuje na snažnu povezanost teksta i slike te djetetov odnos prema istom. Već pri prvom doticaju s literarnim djelom dijete prepoznaje i usvaja tekst upravo pomoću ilustracije pa je njezina uloga i zadaća nemjerljiva u kontekstu odgajanja malih čitača, koji i svako buduće zanimanje za knjigu duguju upravo dobrom i zanimljivom crtežu. Stoga ćemo tematski posebnu pozornost posvetiti ilustraciji kao autonomnoj likovnoj disciplini s kojom se djeca sustavno susreću od najranijeg djetinjstva preko slikovnica, knjiga, školskih udžbenika...

Danas, kada su vizualne umjetnosti i intermedijalni pristupi postali nedjeljivi dio svakodnevnog života, literatura za djecu i mlade neprestano se bori za pažnju. Ilustracija još više dobiva na značaju, a književna djela tako postaju nepresušni izvori multipliciranja neliterarnog sadržaja. Uz tekst ilustracija, u današnje vrijeme, postaje jednako vrijedan sadržaj u odgojno obrazovnom procesu mlade osobe.

Stoga je programski cilj Monte Librića 2014. da ilustraciji pristupi na sveubuhvatan kako znanstveni tako i populistički način, kako bi se ovom vrijednom umjetničkom izričaju dala javna pozornost koju zaslužuje. 7. Monte Librić okupit će neka od najpriznatijih imena iz ove umjetničke sfere i na taj način usmjeriti pozornost javnosti na izuzetan doprinos koji ilustratori umjetnici daju finalizaciji literarnog sadržaja. Na Monte Libriću ilustracija će se predstavit kao izričaj koji je neminovan u modernom procesu stvaranja knjige za djecu kao proizvoda, koji će se onda kao takav rado i čitati. Osnovni cilj promocije čitanja i vrednovanja knjige danas je, zaista, nezamisliv bez pomoći izvanliterarnih umjetnosti. Imperativ sadašnjosti u kojem je vizualno primarno, itekako, ima značaj na osnovni zadatak naše manifestacije kojeg nazivamo i kojeg promoviramo, a zovemo ga izazovom čitanja.  

 

Prethodna / Sljedeća