Galerija

3. Pustolovno ljeto s Monte Librićem

 

Mjesto i vrijeme realizacije: Pula, vrt Doma hrvatskih branitelja, 17. lipnja - 26. srpnja 2013.


Za razliku od prošlih godina kada se program odvijao kroz starogradsku pulsku jezgru do Kaštela i u Povijesnom muzeju Istre te na kultnom pulskom kupalištu Stoja, ove godine družili smo se u vrtu Doma hrvatskih branitelja. Treće Pustolovno ljeto s Monte Librićem pamti se po temama: povijest filma i povijest kazališta. Teme su se obrađivale u dvotjednom ciklusu kroz petodnevne radionice. Prvi ciklus započeo je već u lipnju, nakon završetka školske godine. Djeca su na Pustolovnom ljetu boravila od 8,00 do 16,00 sati i za to vrijeme imala dva obroka: doručak i ručak.

Programska koncepcija i sadržaj građeni su na bogatoj pulskoj filmskoj i kazališnoj tradiciji. Nakon usvojenih osnovnih znanja o filmu i filmskoj produkciji te o kazalištu i dramskim vrstama djeci je njihov grad - Pula predstavljen kao grad kinematografije i grad rimskih kazališta. U svom radu edukatori su koristili dramsku pedagogiju. Zadano gradivo obrađeno je  u formi igrokaza uz bogatu kostimografiju, pa su tako o filmu i pulskim kinima «govorili» Charlie Chaplin i Alida Valli,  a o kronologiji Pulskog filmskog festivala, njegov osnivač, Marijan Rotar. Ovakav pristup pobudio je kod djece veliku pozornost, radoznalost i želju za sudjelovanjem u priči.

Stečeno znanje o filmskoj i kazališnoj Puli utvrdilo se dodatnim «terenskim radom», koji se temeljio na obilasku onih mjesta u gradu koja se povijesno vezuju uz dramsku i filmsku Pulu. Posjećivani  su  prvo pulsko kino Internazionale, te Veliko i Malo rimsko kazalište.  Suvremenu Pulu filma i kazališta prošli smo organziranim posjetima projekcijskoj dvorani Kina Valli gdje su djeca uz vodstvo film-operatera naučili kako se film projicira na veliko platno, a u Pulskoj filmskoj tvornici naučili su što je to foto-film i kako napraviti animirani filmić uz pomoć papira i olovke, obišla su se i sva aktivna pulska kazališta od Istarskog narodnog kazališta, Teatra Naranča – dječjeg kazališta, do neverbalnog kazališta dr. Inat. Ovakvi obilasci i posjeti pokazali su se višestruko korisnim, s jedne strane postignut je edukativni cilj, a s druge omogućen je potpuni emocionalni dodir s gradom, kao mjestom različitih doživljajnih mogućnosti.

U skladu s temom održana je i radionica snimanja filma u kojoj su djeca uz pomoć voditelja snimila dva kratka filma: «Bogovi i ljudi» i «Svemirske igre», a sami su osmislili i uprizorili kazališnu predstavu «Priča o ribaru i ribici». Filmove možete pogledati ovdje.

I ove godine u sklopu Pustolovnog ljeta ostvaren je literarni program Čitam Pulu, koji se sastojao od književnih susreta s osobama iz svijeta knjige i umjetnosti, a sve kako bi se djecu što više potaklo na razgovor i čitanje. Do sada su se naši mali polaznici susreli s: Draganom Velikićem, Miljenkom Jergovićem, Gordanom Nuhanovićem, Jadrankom Ostić, Koraljkom Milun, Markom Pogačarom, Manuelom Šumbercem, Natašom Govedić, Slađanom Bukovac i Damirom Markovinom.