14. Monte Librić

Mjesec knjige za djecu u Godini čitanja

 

Piše: Slavica Ćurković

Ako je, a jest, neizvjesnost najveći protivnik organizacije, onda je prilagođavanje jedina tehnika kojom se u neizvjesnim vremenim može održati kontinuitet manifestacija za koje u takozvanom !“novom normalnom“ nema ili vremena ili mjesta, a najčešće oboje. 

Što se organizacijskih i programskih mogućnosti tiče, ovogodišnji se Festival dječje književnosti Monte Librić mogao održati u svom uobičajenom, proljetnom terminu. No, kako našim životima od početka prošle, 2020. godine, upravlja mali, živahni virus, e tako nije bilo moguće pomiriti epidemiološke mjere i naše planove. 

Svjesni, dakle, da problem s kojim smo se suočili na proljeće nema rok trajanja, odlučili smo se na jedino moguće: prilagodbu novonastalim okolnostima i kombinaciju online i živih sadržaja koji, u tom zanimljivom koktelu, odražavaju duh Festivala, čuvaju njegov kontinuitet, ali nadasve osiguravaju zdravlje naše publike.

Kada već nismo mogli birati puno toga, od termina do obujma mjera zaštite javnog zdravlja, odabrali smo nešto, recimo tako, neuobičajeno: produljili smo i multimedijski razvili ovogodišnji Monte Librić, koji se u jednom svom segmentu događa paralelno sa Sajmom knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri, od 19. do 28. studenog, a drugim traje puno duže, već od 5. studenog, kada smo otvorili Dječju knjižaru među krošnjama koja će biti u prostoru Kluba-knjižare Giardini 2.

Zapravo smo u Godini čitanja – kako je Ministarstvo kulture i medija nazvalo ovu, 2021. - jedan mjesec odvojili za djecu i njima namijenjenu literaturu, smještenu u ambijent koji potiče na istraživanje i upoznavanje s književnošću, što je prvi korak u stvaranju buduće odrasle publike, čitatelja i čitateljica koji će, sigurni smo, povećati broj onih što im je ugodno čitanje proze i poezije vrhunac užitka. 

Uređenje knjižare povjerili smo našem dugogodišnjem suradniku, koreografu i svestranom umjetniku Matiji Ferlinu, koji je posebnu pažnju posvetio stvaranju poticajne atmosfere, dok je Matko Plovanić bio zadužen za vanjsko označavanje knjižare: za stablo u prirodnoj veličini koje smo postavili na Gardinima, ispred knjižare, te za sam ulaz, točnije stepenice čije oznake vode prema mjestu gdje se ljubav prema čitanju dijeli s najmlađima i gdje je umjetnost ključni dio procesa pripovijedanja. 

U Dječjoj knjižari među krošnjama izložili smo oko 3000 naslova, organiziranih na policama po visini, uz posebne oznake za svaki žanr. Osim što naši posjetitelji imaju veliki izbor djela i kutke za čitanje, mogu uživati u pričama koje  im povremeno čita naša knjižarka. Uz to smo napravili i poseban odabir literature za roditelje – psihološke slikovnice koje obrađuju takozvane teške teme, zatim literaturu za nastavnike, pedagoge, odgojitelje i sve s, također, preporukom naše knjižarke. 

Uglavnom, od početka studenog pokazujemo ili potvrđujemo, svejedno je, kako je moguć suvremeni, aktualni pristup knjigama, koji u digitalnoj eri prokazuje navodnu staromodnost nje kao predmeta, te književnost predstavlja kao vrlo važan aspekt u dječjem stvaralaštvu. 

Kreiranjem ove jedinstvene, dječje knjižare, nismo samo pomirili preporuke Stožera civilne zaštite, želju da ne prekidamo Librić do boljih vremena i potrebe naše publike, nego smo započeli s novim projektom, sa stvaranjem forme i sadržaja koji mogu trajati cijelu godinu i kontinuirano privlačiti najmlađe ljubitelje književnosti, odnosno one koji će to postati u ambijentu koji miri ozbiljnu umjetnost i prijeko potrebnu, prvo dječju pa artističku razigranost.  

U nemogućnosti organiziranja susreta djece s autorima i autoricama koji stvaraju za njih – a prema preporuci Stožera civilne zaštite - dio programa ovogodišnjeg Monte Librića adaptirali smo za online-platforme. U suradnji s redateljem Tomislavom Fiketom snimili smo susrete s autorima i autoricama u igrano-narativno-animiranoj formi i njih će HRT emitirati na svom Trećem programu, ali će putem platforme Vimeo biti dostupni i svim školama koje zatraže link. 

Taj, online dio Monte Librića čine, dakle: Piknik s autorom – odnosno snimljeni razgovori s različitim autorima, zatim stream Priče za laku noć i talijanski Piu che una storia - koji smo, kao praktički zasebnu programsku cjelinu, posvetili Danteu Alighieriju, točnije 700 godišnjici njegove smrti. 

Autori koje u digitalnoj formi predstavljamo na ovogodišnjem Monte Libriću su:  Ante Tomić, Tomislav Torjanac, Anita Smolčić, Hana Lukas Midžić, Ljerka Rebrović, Ivana Pipal, Dominik Vuković i Zoran Ferić, a djela o kojima je riječ su – „Đuro Hodalica“, „Priča o plavom stablu“, „Ptica rugalica“, „Svjetlana i sni o letu“ te „Suze svetog Lovre“.Tako smo, eto, preživjeli sadašnjost, očuvali kontinuitet i održali vezu onih što pišu za djecu i njihove publike, koju je, možda i više nego starije, pogodila pandemija sa svim svojim neželjenim pojavama i s kojima ćemo se, nadamo se, već iduće godine susretati u uobičajenim terminima i na onaj stari, neposredni, veseli način.