Dominik Vuković, autor ilustracije

Za maštovitu ilustraciju vizuala 14. Monte Librića, kao i Knjižare među krošnjama zaslužan je ilustrator i grafičar Dominik Vuković, koji nam na ovogodišnjem festivalu ekskluzivno predstavlja i svoj prvi književni prvijenac Svjetlana i sni o letu (Mala zvona).

Dominik Vuković rođen je u Zagrebu 13. 12. 1990. godine. Završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti gdje se opredjeljuje za smjer grafike. Na trećoj godini studija dolazi u klasu Svjetlana Junakovića gdje se upoznaje s primijenjenom grafikom i ilustracijom. Završava Akademiju u Junakovićevoj klasi 2015. godine. Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu, a od 2019. godine radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na grafičkom odsjeku.

Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi i četiri samostalne od kojih se ističe samostalna izložba u Laubi pod nazivom „Hahari i žabe” gdje predstavlja seriju crvenih crteža o djetinjstvu i odrastanju. Dobitnik je prve nagrade za vizualno rješenje plakata „Dani poljskog suvremenog filma” 2013. godine. Na međunarodnoj izložbi minijatura 2014. u gradu Zaprešiću osvaja treću nagradu. Radio je i na pjesničko-grafičkoj mapi “Ljudi su glazbala” s hrvatskim pjesnikom Miljenkom Muršićem 2017. godine. Mapa je predstavljena u Čakovcu i Velikoj Gorici. Sudjeluje na značajnoj umjetničkoj rezidenciji „AIR Krinzinger” u Istri u mjestu pod nazivom Kuberton. Radove iz Kubertona izlaže na grupnim izložbama u Novigradu i Beču. Nakon diplome djeluje u kolektivu „Space Shuttle” s Klarom Rusan i Martinom Hrastićem. Surađivao je s kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo i tamo se upoznaje s izradom murala. 

„Kreativnost bilo koje vrste i umjetnost služi osvješćivanju ljudi. Umjetnost ima mnogo komponenti, a kad ovo spominjem referiram se na obrazovnu i informativnu komponentu. Isto tako, umjetnost je mehanizam komunikacije. U prvom pitanju sam spomenuo kako je umjetnost jedna od temeljnih oblika kulture i ljudskog duha. Bez toga nemaš čovjeka.“ kaže.Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.Z., Albatros i Mala zvona. Ilustrirana novela „Dugog putovanja cilj” (Mala zvona, 2019.) njemačkog autora Michaela Endea i slikovnica hrvatskog pisca Zorana Ferića „San ljetne noći” uvrštene su među 25 najljepše oblikovanih naslovnica 2019. u Hrvatskoj prema izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Za autorsku slikovnicu „Svjetlana i sni o letu“ (Mala zvona, 2020.) dobio je nagradu „Grigor Vitez“.